Actiunea microundelor asupra organismului. Controverse asupra riscului adus de telefoanelor mobile.

Lucrare pe care a trebuit sa o fac in cadrul unui proiect pentru facultate.

Acţiunea microundelor asupra organismului.
Controverse asupra riscului telefoanelor mobile.

            Odată cu avansarea tehnologică impactul negativ asupra sănătăţii atât individuale cât şi colective este din ce în ce mai pronunţat. Încercarea de a facilita viaţa omului şi a o face mai sigură prin sisteme tip RADAR, telefonie mobile şi altele atrage după sine repercursiuni semnificative. 

Date generale despre microunde:

            Microundele sunt unde electromagnetice cu lungimi de undă care pot varia de la un metru la câţiva milimetri  şi cu frecvenţe cuprinse între 300 Mhz şi 300 GHz. Acestea sunt absorbite de un număr foarte mare de materiale, iar odată pătrunse microundele transformă energia electromagnetică în energie termică, principiu pe care funcţionează şi cuptorul cu microunde. Spectrul frecvenţei este împărţit în diferite benzi specifice pentru anumite utilizări, cel mai des în industrie fiind folosite frecvenţele între 434,915 şi 2450 Mhz. Aceste frecvenţe permit o penetrare a undei electromagnetice de ordinul centimetrilor şi încălzirea se face prin împrăştierea puterii în interiorul materialului, dar efectul generat depinde în primul rând de proprietăţile fizice ale acestuia astfel încât un material care are în interiorul său mari pierderi dielectrice se va încălzi mai mult decât unul cu pierderi dielectrice mici. Absorbţia şi penetrarea organismului de către microunde depinde de mărimea lungimii de undă în aşa fel încât în cazul unor lungimi de undă mai mari corpul este transparent, dar cele mai mici sunt absorbite la nivelul pielii. Dacă se întâmplă ca o undă electromagnetică absorbită la nivelul pielii să fie paralelă cu axa corpului atunci puterea de penetrare şi absorbţie este de 3 ori mai mare decât în cazul unei unde electromagnetice perpendiculare cu axa corpului.  (1)
            Microundele au unele proprietăţi principale printre care se număra absorbabilitatea: microundele creează o serie de vibraţie alimentelor şi astfel prin frecarea moleculelor se obţine încălzirea, însă aceasta depinde de caracteristicile alimentelor; reflectivitatea: microundele pot fi reflectate, la fel cum se întâmplă în cazul cuptorului cu microunde - acestea sunt reflectate de pereţii din metal în aşa fel încât să se creeze un câmp magnetic uniform pentru o încălzire uniformă a alimentelor; penetrabilitatea: care constă în pătrunderea microundelor prin materiale rezistente la temperature înalte. (2)
           
Aplicaţii bazate pe microunde:

             Spectroscopia de rezonanţă electronică de spin sau RES este una dintre întrebuinţările microundelor în medicină. RES care include şi Rezonanţă Electronică Paramagnetică este fenomenul fizic de absorbţie rezonanţă de microunde de la o sursă de microunde de către un sistem cu spini electronici neîmperecheaţi ( adică, ce nu sunt cu spini anti-paraleli ) dintr-o probă microscopica în prezenţa unui câmp magnetic extern care ridica degenerarea nivelelor energetice electronice de spin. Spectoscopia de RES constă în înregistrarea şi analiza detaliată a spectrelor RES pe calculatoare; această tehnologie dezvoltă aparate RES foarte sensibile pentru înregistrarea şi amplificarea de spectre RES cu surse de microunde continui. Din punct de vedere al sensibilităţii, aceasta ocupă un loc intermediar între spectroscopia de infraroşu apropiat ( NIR/IRA ) şi spectroscopia RMN/NMRI. (3)
            Radiolocaţia este o altă aplicaţie care se bazează pe puterea undelor electromagnetice de a desocoperi poziţia relativă a unui obiect, care este caracterizată de de mai multe elemente. Distanţa până la un obiect se notează cu r şi se determină din formula r = c τ/2, în care τ este intervalul de timp după care este recaptata unda reflectată de obiect şi c, viteza de propagare a undelor radioelectrice. Cu ajutorul unei antene, a unei staţii de emisie şi unei staţii de recepţie, radiolocaţia şi-a găsit o mulţime de întrebuinţări cum ar fi în radionavigaţie sau în meteorologie. Pentru a se putea stabili coordonatele unghiulare ale poziţiei obiectului, undele radio trebuie emise sub forma unor fascicule mai înguste. Pentru aceasta, antena radiolocatorului se aşază în focarul unei oglinzi metalice concave, care reflectă undele într-o singură direcţie(4), ca în imaginea de mai jos :  

Efecte biologice produse de microunde:

            Acestea au fost sesizate încă de la introducerea la o scară mai largă a aparatelor ce se bazează pe undele electromagnetice, astfel că un fenomen care a atras atenţia a fost atunci când au fost sesizate senzaţii auditive la subiecţii supuşi la impulsuri de joasă frecvenţă. 
            Microundele sunt o formă de energie electromagnetică cu potenţialul de a crea probleme sănătăţii şi siguranţei organismului uman. Efectele sale letale cât şi cele care nu sunt letale au fost demonstrate pe animale experimentale, însă cele letale nu au fost niciodată dovedite în cazul individului uman, mai mult de atât s-a pretins că singurul efect negativ pe care undele electromagnetice le au asupra sănătăţii este cataracta. (1)
            Unele dintre cele mai periculoase şi puternice surse de radiaţii în prezent sunt staţiile de emisie ( antenele ) care o răspândire foarte largă datorită întrebuinţării lor în diferite domenii : aviaţie, telefonie mobile, radioastronomie etc. Conform cercetărilor realizate de-a lungul timpului de diferiţi oameni de ştiinţă s-a ajuns la concluzia că potenţialul de a crea probleme organismului uman depinde de lungimea de undă a radiaţiei: radiaţiile cu lungimi de undă de ordinul milimetrilor au potenţialul de a crea probleme la nivelul circulator pe când radiaţiile de ordinul decimetrilor au potenţialul de a crea probleme la nivelul sistemului nervos central. De asemenea, există date care susţin ideea că expunerea la câmpuri electromagnetice poate induce dereglări de ordin psihic, astenie, schimbări ale dispoziţiei, schimbări în comportament, halucinaţii auditive şi vizuale care pot culmina în final cu tentative de sinucidere. Din păcate, pornind de la  aceste descoperiri, cercetările au continuat pentru realizarea unor arme de distrugere  bazate pe iradierea organelor interne, a creierului sau alte părţi ale sistemului nervos şi lucrurile pot degenera până la controlul minţii umane, iar dat fiind faptul că în zilele noastre globul este împânzit de reţele de comunicaţii acest lucru se poate realiza cu uşurinţă. Microundele au capacitatea de a influenţa transferul dintre memoria de lungă durată şi cea de scurtă durată, iar ca urmare procesele corticale pot fi grav influenţate. (5)
            Creşterea curentă a poluării electromagnetice depăşeşte capacităţile de adaptare a individului, iar acest lucru afectează grav organele slab vascularizate. S-a observat o legătură între tumorile maligne şi expunerea la aceste câmpuri electromagnetice şi anume că predispoziţia la cancer a fost de trei ori mai mare în cazul expunerii în faţa unor câmpuri de extrem de înaltă frecvenţă. În momentul în care undele de înaltă frecvenţă sunt absorbite ele formează aşa numitele “ puncte fierbinţi “ inclusive în organele de importanţă vitală, dar aceste puncte nu pot fi simţite deoarece receptorii se află la nivelul pielii.
            Pe durata celui De-al Doilea Război Mondial soldaţii URSS-ului au observat repede că în timpul iernilor geroase dacă stau în faţa aparatelor tip radar se încălzesc mai repede, dar tot în acea perioadă au început să circule zvonuri conform cărora aceste expuneri pot provoca sterilitate. Guvernele au început o serie de cercetări care să demonstreze faptul că folosirea acestor aparate are un impact negativ asupra personalului militar, dar în timp ce afirmau că nu au găsit nici o dovadă recomandau a se evita expunerea îndelungată ca măsură de protecţie.
            La începutul anilor 1950 în Statele Unite ale Americii s-au făcut noi studii care au demonstrat că microundele au efecte negative asupra organismului, însă acestea au fost ignorate de companiile care dezvoltau echipamente pe bază de microunde în scopuri militare deoarece au văzut o posibilitate de comercializare către consumatorii de rând. După terminarea războiului utilizarea comercială a microundelor a cunoscut apogeul prin instalaţii diatermice, radare şi cuptoare cu microunde toate văzute ca nişte minuni ale vremii respective. Dat fiind aceste circumstanţe, interesul pentru cercetările ştiinţifice care ar fi putut pune în pericol afacerile marilor producători a fost aproape zero şi mai mult de atât în perioada imediat următoare a pornit războiul rece în care aparatele militare bazate pe microunde erau cruciale pentru securitatea naţională, iar ca urmare orice cercetare cu privire la santatea umană a devenit din ce în ce mai muşamalizată. Contrar acestor încercări, angajaţii Hughes Aircraft Corporation care lucrau cu aparatele radar au fost diagnosticaţi cu leucemie, cataractă, tumori cerebrale, boli ale inimii şi dureri de cap, iar armata SUA s-a văzut nevoită să deschidă o anchetă în mod oficial cu privire la efectele biologice ale microundelor cu scopul de a se stabili o limită standard pentru expunere. În urma acestei cercetări au existat puţine date oferite şi oficiali s-au decis că principală caracteristică să fie cunoscută drept capacitatea microundelor de a încălzi ţesuturile, idee care venea în lipsa unor rezultate mai detaliate şi care a fost repede acceptată atât de armată cât şi de industrie. Pornind de la acest fapt s-a creat un standard de siguranţă ignorând şansele ca microundele să aibă şi alte efecte cu un caracter netermic asupra organismului uman. Această "€œ concepţie termică "€œ a direcţionat majoritatea cercetărilor ştiinţifice către expuneri de scurtă durată şi intense fără a încuraja cercetarea expunerilor de lungă durată de frica faptului că ar putea fi o ameninţare pentru dezvoltare. Această cercetare precară a dus la apariţia unei boli numite a€œ boală microundelor a€œ care prezintă următoarele simptome : oboseală, slăbiciune musculară, absenţa, activitate intelectuală redusă, agitaţie crescută combinată cu epuizare nervoasă, incapacitate de concetrare, sensibilitate crescută la factorii externi precum zgomotul sau lumina, probleme respiratorii etc. Legătura dintre această boală şi telefonia mobilă este aceea că atunci când un telefon mobil este utilizat cu antena în apropierea capului, expunerea la undele electromagnetice a ţesutului neural poate fi direct proporţională cu expunerea la microundele specifice care duc la apariţia “ bolii microundelor “. (6)
            Zabezhinskiy împreună cu Anisimov a demonstrat că accelerarea maturării sexuale, împreună cu reducerea hormonului melatonină în serul sangvin şi încetarea prematură a funcţiilor reproductive la femelele şobolan sunt cauzate de iradierea ce provine chiar de la terminalele calculatoarelor personale. (7)

Cuptorul cu microunde. Actiunea microundelor asupra alimentelor:

            Un factor care nu trebuie trecut cu vederea este folosirea microundelor în viaţa de zi cu zi, în apartamentele consumatorului de rând. Într-un organism normal apa reprezintă un procent de aproximativ 63% din greutatea sa, iar efectele microundelor asupra apei sunt cunoscute. Apa pură are molecule cu orientare levogiră pe când apa care a fost ţinută la microunde sau poluată are moleculele cu orientare dextrogiră; în urma cercetărilor s-a constat că orientarea levogiră a moleculelor are un impact benefic asupra organismului pe când cea dextrogiră produce îmbătrânirea accentuată, încetinirea activităţilor celulare şi în final cancer.
            Mâncarea preparată cu ajutorul microundelor provoacă o scădere a nivelului imunităţii şi a valorilor hemoglobinei, de asemenea provoacă o creştere a leucocitelor care indică o deteriorare a celulelor ce poate precede instalarea unui cancer sau a unor boli degenerative. Microundele distrug proprietăţile nutritive ale unui produs şi vitalitatea lui, iar când aceasta este distrusă microorganismele pătrund cu uşurinţă şi prin urmare mâncarea se alterează mult mai repede. Un cuptor cu microunde încălzeşte mâncarea prin producerea unor vibraţii de miliarde de ori pe secundă care acţionează asupra moleculelor frecându-le între ele până se încălzesc. În acest proces moleculele sunt evident alterate sau chiar distruse în totalitate, proces în urma căruia apar componente radiolitice ce nu se găsesc în mod normal în natură.
            În cazul mâncării preparate la microunde substanţele nutritive elementare sunt alterate, iar ca urmare pot apărea boli digestive; chimia mâncării este alterată şi ea fapt ce cauzează scăderea imunităţii şi disfuncţionalităţi la nivelul sistemului limfatic crescând şi numărul de celule canceroase din sânge. De asemenea alimentele supuse microundelor îşi pierd 60-90% din energia vitală şi se accelerează procesele de dezintegrare structurală; capacitatea organismului de a metaboliza şi folosi vitaminele din complexul B, C, E, precum şi alţi hormi scade considerabil.(8) Un exemplu concret care susţine acestei idei vine dintr-un spital din Oklahoma unde, în anul 1991, o pacientă a murită în urma unui transfer de sânge din cauza faptului că o asistentă ce trebuia să încălzească sângele a folosit cuptorul cu microunde.(9)
            Din punct de vedere al alcătuirii sale, una dintre cele mai importante piese dintr-un cuptor cu microunde este magnetronul. Acesta este un oscilator de putere în microunde fiind un element essential în generarea energiei de microunde. El transformă frecvenţa reţelei de 50 Hz în înaltă frecvenţă de 2,451 GHz. Banda de frecvenţe de lucru este îngustă deoarece magnetronul utilizează cavităţi rezonante încorporate într-un anod metalic masiv de obicei din Cu. Între anod şi catod se aplică o tensiune continuă de ordinul miilor de volţi. Datorită cavităţilor rezonante prevăzute în anod, câmpul electromagnetic de microunde are la rezonanţă intensitate mare,astfel încât în obţinerea puterii de microunde prin frânarea electronilor, contribuie atât interacţiunea îndelungată câmp electric electron, cât şi intensitatea mare a câmpului electric. Interacţiunea are loc în timp ce electronii se deplasează în jurul catodului, în spaţiul anod-catod. Anodul este realizat din cupru şi constă din mai multe cavităţi care formează circuite rezonante. Una din aceste cavităţi conţine o antenă care permite extragerea energiei şi transmiterea ei în exterior. Catodul are în general formă elicoidală este realizat din wolfram se incalzestepana la temperatura de 2000 [K] datorită aplicării unei tensiuni cuprinse între 5-10 V şi în plus catodul este plasat la un potenţial negativ de tensiune între 6-10kV. Aceste magnetroane pot funcţiona în regim continuu sau în impulsuri dând puteri de ordinul zecilor de kw cu un randament de 70%.
Schema unui cuptor cu microunde


Funcţionarea magnetronului se bazează pe transferulde energie pe care îl realizează electronii în spaţiul de interacţiune.Electronii absorb energie de la sursa  de tensiune anodică şi o cedează prin intermediul câmpului electric de înaltă frecvenţă cavităţilor rezonante. Sub acţiunea câmpului electric creat de tensiunea anodică şi a câmpului magnetic creat de magnet sau electromagnet electronii se pun în mişcare descriind traiectoria sub forma unor bucle succesive denumite cicloide. Aceste ciclode sunt caracterizate printr-o viteză de translaţie ,şi o viteză de rotaţie.
             În cazul magnetroanelor de mare putere la realizarea câmpului magnetic participă electromagneţii, iar variata curentului electromagnetului reglează curentul anodic. În cazul celor de mică putere magneţii permanenţi sunt cei care produc câmpul magnetic şi reglarea curentului anodic se face prin variata tensiunii anodice.
             Circuitul magnetic trebuie să se caracterizeze prin greutate redusă printr-o stabilitate a valorii inducţiei magnetice în interiorul magnetronului şi printr-o configuraţie corespunzătoare asigurării unei unei funcţionări eficiente. Utilizare electromagneţilor se impune şi în etapa de încercare a magnetroanelor noi pentru determinarea valoriloroptime ale tensiunii anodice şi ale inducţiei magnetice.(10)

Impactul telefoanelor mobile asupra sănătăţii organismului:

            Unul dintre cele mai elocvente simboluri al avansării tehnologice îl reprezintă telefonia mobilă, aceasta ne-a schimbat total modul de viaţă şi de comunicare. Există rapoarte care estimează că la sfârşitul anului 2000 în lume se aflau aproximativ 700 de milioane de utilizatori, însă odată cu această răspândire la nivel global apare şi întrebarea dacă într-adevăr această tehnologie care facilitează mult, atât mediul de afaceri cât şi cel familial, nu are repercursiuni grave asupra sănătăţii omului. 
             Puterea acestuia de iradiere este măsurată în unităţi SAR şi este exprimată la o unitate din greutatea corpului sau ţesutului. În unităţi internaţionale, SAR se exprimă în watt/1kg. Această putere este dată de puterea semnalului: cu cât este mai ridicat nivelul semnalului staţiei la locul de recepţie cu atât este mai scăzut nivelul iradierii telefonului mobil. Cele mai periculoase frecvenţe sunt cele de 1800 Mhz, 900 Mhz şi 2.45 GHz pe care funcţionează telefoanele mobile, iar absorbţia acestora afectează organismul ca întreg. Aceste sisteme care generează câmpurile electromagnetice se vor dezvoltă din ce în ce mai mult în următorii ani şi vor lucra la benzi de frecvenţe extreme de înalte capabile să creeze pe suprafaţa Pământului o densitate de putere a radiaţiilor de 10-7W/cm2, în condiitile în care s-a stabilit experimental că atunci când fluxul radiaţiilor depasteste 10-4 W/cm2 provoacă reflexe condiţionate la şobolani. Mărimea densităţii fluxului este foarte mică în natură situându-se între 10-15 mw/cm2. (11)
              Spre sfârşitul secolului al XX-lea apărea o broşură sub numele de a€œ Efectele telefoanelor mobile asupra sănătăţii a€œ care spunea că în ciuda a mii de studii cu privire la câmpul electromagnetic emis de telefonul mobil nu există date concludente care să evidenţieze vre-un impact nociv asupra individului, punct de vedere care este susţinut şi în prezent cu mici modificări. La fel ca în anii 1950, când din teama că progresul tehnologic al vremii va fi întrerupt şi marile companii care se ocupau cu proiectarea de aparate ce utilizau microundele nu se vor mai putea extinde şi spre consumatorii de rând, şi acum marile companii prezintă doar o parte din adevăr. Cercetările în urma cărora s-a concluzionat că telefonia mobilă este sigură se referă de fapt la cercetarea efectelor biologice pe un termen scurt de timp la nivele crescute de microunde, în condiţiile în care majoritatea bolilor despre care se cred a fi relevante pentru expunerea la acest tip de radiaţii sunt cele cu perioade de incubaţii lungi la nivele scăzute şi au mai multe cauze : cancer, compromiterea sistemului imunitare, boală Alzheimer etc. 
             Multe dintre cercetări au ajuns la concluzia că în funcţie de tipul telefonului, tipul de antenă sau cât de departe este emiţătorul celui mai apropiat releu de transmisie de la 20 la 60% din energie emisă de un mobil este absorbită de creierul celui care îl utilizează. Este recunoscut faptul că telefoanele mobile pot încălzi structuri ale sistemului nervos central, fapt care a fost admis şi recunoscut în martie 1997 într-un raport al guvernului australian : " xpunerea fiinţelor umane la radiaţie de RF este mai mare în cazul telefoanelor mobile datorită modului de utilizare, cu antena de emisie a telefonului aproape de cap. Există dovezi că pot apare concentraţii locale de energie ca urmare a reflexiilor interne ". Pe lângă toate acestea o ecranare cu probleme poate crea un surplus de microunde transmis prin firul căştii, însă acest fapt depinde de tipul telefonului. (12)
             Unul dintre efectele negative a telefonului asupra organismului uman este efectul termic ce are acelaşi impact asupra creierul precum cuptorul cu microunde asupra unui pui crud, iar acest lucru este uşor de observat prin vizualizarea computerizată a câmpului electromagnetic. Plasarea antenei telefonului, care este cea mai mare sursă de iradiere, la 3-5 centimetri de creier favorizează creşterea temperaturii anumitor zone ale acestuia; după o discuţie de aproximativ 30 de minute la un nivel de radiere de 4W/kg temperatura ţesutului creşte cu aproximativ 1 grad Celsius, iar ca dovadă se poate observa şi creşterea temperaturii la nivelul urechii, fapt care dăunează sistemului circulator prin creşterea presiunii sângelui pe timpul convorbirii. Pe lângă creier, un alt organ de importanţă majoră supus acţiunii telefonului este cristalinul ochiului; deoarece acesta este slab vascularizat datorită funcţiilor sale specifice este mai sensibil la iradierea electromagnetică şi prin urmare este influenţată acuitatea vederii. (11)
            Conform lui Kjell Hansson Mild profesor la universitatea A–rebro şansele unui utilizator frecvent al telefoniei mobile de a face o tumoare cancerigenă la nivelul creierul este de 240%. Legat de acest aspect, Hansson Mild recomanda tuturor să folosească dispozitivul hands-free atunci când vorbesc la telefon, însă Asociaţia Britanică a Consumatorilor este de părere că acesta nu face altceva decât să direcţioneze undele direct spre creier. În ciuda tuturor acestor afirmaţii nu există încă dovezi clare în urma cărora să rezulte plauzibilitate sau infirmare cu privire la acestea.
            Mai mult de atât, biologul Roger Coghill a descoperit că microundele emise de telefonul mobil în timpul conversaţiei pot afecta capacitatea celulelor albe de a lupta împotriva viruşilor şi infecţiilor şi de a-şi împlini rolul de apărători ai organismului. Tot Roger Coghill este de părere că telefonul nu influenţează prea mult organismul în cazul în care acesta este utilizat timp de 2-3 minute şi că nu apar mari modificări la nivelul sistemului imunitar.
            Alte studii realizate tot din acest punct de vedere au relevat că din cauza microundelor emise are de suferit până şi spirala ADN, aceasta putând fi chiar ruptă şi eliberaţi o serie de micronuclei nerecunoscuţi de organism care ar putea produce cancerul. Darius Leszczynski din cadrul Departamentului pentru Engergie Nucleară din Helsinki a demonstrat că o oră de expuneri la undele electromagnetice emise de mobil pot face în cele din urmă celulă să se micşoreze, iar ca urmare să se micşoreze şi bariera sangvină care împiedică sângele infectat să ajungă la nivelele superioare ale sistemului nervos central. (9)
            Telefoanele mobile de standard GSM realizează transferul de informaţie prin impulsuri care sunt grupate în blocuri. Un bloc este constituit din 8 impulsuri.  Fiecare utilizator are la dispoziţie doar unul din cele opt impulsuri. Restul celor şapte aparţin altor abonaţi care în acelaşi moment pot să desfăşoare convorbiri telefonice pe frecvenţa data. Durata unui bloc-GSM constituie 4,616 milisecunde şi prin urmare frecvenţa impulsurilor telefonului mobil este de 1/4,616 ms=216,6 Hz sau rotunjit 217 Hz.  O dată cu generarea fiecăruia al optulea impuls are loc o degajare de energie proporţională. Dacă puterea nominală a telefonului mobil conform instrucţiunilor este egală cu 2W, atunci puterea degajată la fiecare impuls va fi de 2/8=0,25W. Blocurile impulsurilor dintre telefoanele mobile şi staţia de bază sunt grupate în multiblocuri constituite din 26 de repetări. Prin urmare, a doua frecvenţă care este emisă de telefonul mobil este frecvenţă de 217/26= 8,35 HZ.  În plus unele telefoane care au capacitatea de funcţionare în modul de economisire a energiei electrice au posibilitatea să emită şi ce-a de a treia frecvenţă, de 2 Hz, de unde apare încă un pericol al folosirii telefonului mobil. O altă problemă este constituită din faptul că frecvenţele activităţii bioelectrice a creierului au aceiaşi frecvenţe cu aparatele de telefonie mobilă, prin urmare sunt transmise în sistemul nervos central semnale care pot interacţiona cu activitatea bioeletrica proprie a creierului dereglandu-i astfel activităţile.(11) Ca urmare pot apărea afecţiuni neurologice grave, inclusive ale sistemului neuroendocrin ce duc la încetinirea reflexelor sau a gândirii, insomnii, migrene şi stări epileptice la copii.(9)

Studii în domeniul microundelor pentru evidenţierea impactului lor asupra sănătăţii:

            Într-un laborator de studiu al somnului aparţinând Univeristatii din Zurich a constatat în urma experimentelor realizate că traseul electroencefalografic normal în timpul perioadei de somn poate fi perturbat dacă este utilizat telefonul mobil chiar înainte de culcare. Savanţii au constatat că prin expunerea la radiadiile emise de un telefon mobil timp de 30 de minute activitatea lor EEG este total schimbată comparative cu cea a subiecţilor care nu au fost expuşi.
            Un alt studiu efectuat în Rusia a concluzionat că în momentul în care radiiatile telefonului ajuns la creier are loc o stimulare directă a cortexului. Mai mult de atât s-a constatat unele schimbări funcţionale ale creierului care au durat şi pe durată imediat următoare întreruperii acestor radiaţii. De asemenea, un al treilea studiu care a avut loc tot în Rusia a demonstrat că impactul microundelor asupra sistemului nervos central şi sistemului cardiovascular produce creşteri de temperatură semnificative astfel că parametrii fiziologici sunt daţi peste cap creând condiţii patologice.
            Dr. Bruce Hocking, fost înalt funcţionar pe probleme de medicină la "Telstra", a examinat 40 de utilizatori de telefoane mobile care acuzau senzaţii neplăcute că arsuri sau dureri de cap mai ales în zona occipitală, temporală şi auriculară. Simptomele apar de obicei la câteva minute după începerea unei convorbiri, dar pot apărea şi mai târziu în timpul zilei. De obicei aceste simptome dispar cam după o oră de la încheierea convorbirii, dar pot persista până seara. Simptomele nu apăreau în cazul unui telefon normal şi erau diferite de durerile de cap obişnuite. Au existat câteva rapoarte sugestive despre efectele intra-craniene. Trei subiecţi au raportat simptome asociate cu portul telefoanelor mobile la centură. Dr. Hocking a concluzionat: "Simptome craniene şi altele diverse pot apărea asociate cu utilizarea telefonului mobil. Atât doctorii cât şi utilizatorii ar trebui să fie conştienţi de acest lucru".
            Cercetătorii de la Universitatea Essen din Germania au constatat că utilizarea telefonului mobil poate fi asociată cu cancerul la ochi. Cercetătorii au efectuat un studiu intraspitalicesc al melanomului uveal şi al expunerilor ocupaţionale la diferite surse de radiaţii electromagnetice. Ei au intervievat un total de 118 bărbaţi şi femei cu melanom al globului ocular şi 475 de subiecţi grupaţi pe sex, vârstă şi loc. S-a constatat un risc semnificativ mai mare la utilizatorii dispozitivelor de transmisie în domeniul RF/ microunde cum sunt radioreceptoarele şi telefoanele mobile. Alte surse de radiaţie electromagnetică cum sunt liniile de înaltă tensiune, maşinile electrice, mediile electrice complexe, echipamentele video şi radar nu au fost asociate cu cancerul la ochi.
            O altă observaţie s-a realizat în cadrul militar, acolo unde cei expuşi la radiaţii prin utilizarea echipamentului militar aveau o probabilitate de îmbolnăvire de cancer covârşitor mai mare decât restul. Aceştia aveau posibilitatea imbolnavarii la un interval de timp de aproximativ 10 ani mai devreme. Concluziile lucrării din Polonia sunt: "După câte ştim datele prezintă pentru prima dată un indiciu că există o legătură între riscul îmbolnăvirii de cancer şi expunerea la câmpuri de radiaţii în domeniul microundelor". Dr. Neil Cherry de la Universitatea Lincoln din Noua Zeelandă a constatat că, în funcţie de modelul de telefon folosit, expunerile în zona capului pot depăşi expunerea maximă menţionată în studiul polonez.
              Într-un studiu finanţat de Guvernul Britanic Dr. Alan Preece, în urmă încercărilor efectuate pe 35 de voluntari expuşi la microunde continue şi în impulsuri, a constatat că radiaţia de la telefoanele celulare produce timpi de reacţie mai rapizi. Preece crede că efectele microundelor, sub nivelul termic, nu pot fi excluse şi notează că "proteinele de şoc termic" pot produce de asemenea o creştere a fluxului sanguin. (14)


Bibliografie:















Alte surse :

·         Mihail Zamfirescu, Ioan Rusu- Efectele biologice ale radiatiilor electromagnetice
·         Florin Breabu –Bazele ingineriei microundelor




Pret:  4600 cuvinte la 0.01 centi / 3 cuvinte =>15.33 $
              
READ MORE » Actiunea microundelor asupra organismului. Controverse asupra riscului adus de telefoanelor mobile.

Referat Istorie - Primul Razboi Mondial

Primul război mondial



          1) Cauze
            2) Formarea taberelor
            3) Desfăşurarea conflictului
            4) Situaţia economică
            5) Citate




            1) Cauze:
            Primul război mondial a luat naştere din cauza disputelor dintre marile puteri europene. Pretextul sub care a pornit acest răzbel este asasinarea moştenitorului tronului Austro-Ungariei, Franz Ferdinand, la data de 28 iunie 1914, de către membrii unei organizaţii naţionaliste sârbe. Austro-Ungaria s-a folosit de acest prilej şi a înaintat un ultimatum Serbiei, însa deşi aceasta din urmă  l-a respectat, Imperiul Austro-Ungar i-a declarat război o lună mai târziu, la data de 28 iunie 1914. Înainte de pornirea celui de-al doilea război mondial, primul s-a numit simplu "Marele Război", iar cauzele sale adevărate îşi au locul cu mult timp in urmă.

            2) Formarea taberelor:
            Acest conflict a avut loc între două tabere şi anume Puterile Centrale şi Antanta. Din puterile centrale au făcut parte Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman şi Bulgaria, iar din cealaltă tabără -Antanta- au făcut parte Franţa, Imperiul Rus, Imperiul Britanic, Italia şi mai târziu Statele Unite ale Americii care vor avea un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte soarta războiului. Toţi participanţii la război au fost foarte înflăcaraţi şi credeau că va fi un război scurt şi că la sfaşitul lui se vor scufunda cu toţii in glorie.(1)

            3) Desfăşurarea conflictului:
            După ce Austro-Ungaria a declarat război Serbiei, în ajutorul acestei din urmă ţări a venit Rusia. Acest lucru a făcut ca Germania să intervină în conflict şi a declarat război Franţei şi Angliei. Între Germania şi Austro-Ungaria au fost nişte neînţelegeri privind organizarea armatelor, deoarece la începutul războiului Germania a promis Imperiului Austro-Ungar că-l va susţine în invazia lui asupra Serbiei, însa nimic nu era sigur. Generalii Imperiului Austro-Ungar au crezut că Germania îşi va concentra mare parte din trupe în lupta contra Rusiei, în aşa fel încât ei să poată fi liberi să ocupe Serbia, însă germanii aveau cu totul alte planuri. Ei planificaseră ca Austro-Ungaria să ţină piept Imperiului Rus pe frontul  de răsărit, ca Germania să poată lupta contra francezilor şi englezilor pe frontul de vest. Această situaţie neprevăzută a avut un impact destul de grav asupra Puterilor Centrale, întrucât Austro-Ungaria s-a văzut nevoită să-şi retragă un număr de trupe din sud, de pe frontul cu Serbia, pentru a le trimite în nord să ţina piept Rusiei. O bătălie importantă este cea de pe data de 12 august 1914, între armata Serbiei care înainta de la sud şi armata austriacă. Pe data de 19 august 1914 austriecii au suferit pierderi mari de oameni şi s-au retras peste cursul Dunarii, obligând astfel Germania să-şi menţină soldaţii pe două fronturi.
            Pe frontul de vest, Germania avea planificată o victorie rapidă asupra Franţei, astfel încât  să poată face transferul de trupe de pe frontul de vest pe cel de răsărit, unde ruşii înaintau  mai încet. Trupele germane nu au luat în considerare neutralitatea Belgiei şi au înaintat spre  nordul Franţei (2). Ajunşi la destinaţie, germanii au înfruntat trupele franceze şi engleze în  bătălia de pe râul Marna şi aşa a luat naştere frontul de vest, pe care însă armatele nu au mai fost în stare vreme de ani de zile să câştige teren, iar singurele încercări de spargere a frontului s-au terminat dezastruos cu sute de mii de morţi.
            Pe frontul de răsărit trupele austro-ungare şi cele germane ţineau piept trupelor ruseşti,  însă din cauza inamicului aflat la vest, Germania a fost nevoită să renunţe la planurile ei de a cuceri Franţa foarte repede, iar mobilizarea destul de rapidă a Rusiei a obligat generalii  germani să cheme o parte din soldaţii destinaţi frontului de vest cu scopul de a ţine piept  trupelor ruseşti care atacaseră Prusia Răsăriteană. Germania a obţinut o serie de victorii  cunoscute sub numele de Bătălia de la Tannenberg, între 17 august şi 2 septembrie 1914. Aceste întâmplări neprevăzute au încetinit acţiunea trupelor germane ce aveau de gând să cucereasca  Franţa.
            Un alt front a fost cel din Balcani, în care armata austro-ungară se bătea cu armata sârba,  însă aceştia din urmă au fost învinşi în anul 1915, după ce Bulgaria s-a alăturat Puterilor Centrale, la care mai târziu s-au alăturat şi turcii. În acelaşi an a luat naştere un nou front în sudul Europei, după intrarea în război a Italiei alături de Antanta. La Salonic s-au dus lupte grele între  Puterile Centrale si Antanta, întrucat Grecia a declarat război Germaniei, Austro-Ungariei,  Turciei si Bulgariei în anul 1917.
            Blocada navală a constituit o parte importantă a războiului. Ţările Antantei s-au folosit cu precădere de flota britanică şi a privat Germania de orice sprijin ce ar fi venit pe apă. În consecinţă germanii au declanşat un război cu noua armă şi anume submarinul care viza mai multe nave comerciale ce se îndreptau către ţările Antantei printre care şi nave aparţinând Statelor Unite ale Americii, ceea ce le-a făcut pe acestea să se implice în mod direct în război.
            După ieşirea din război a Rusiei - care a avut loc din cauza unei răscoale interne - Germania a avut posibilitatea să-şi concentreze tot potenţialul militar asupra frontului de vest, încercând să dea lovituri cât mai puternice înainte de sosirea americanilor. Imediat ce trupele Statelor Unite au pus piciorul pe teatrul de război european, avantajul era clar de partea Antantei. Germanii au fost scoşi din poziţiile pe care le ocupaseră înca de la începutul războiului, iar celelalte ţări care constituiau Puterile Centrale înregistrau înfrângeri după înfrângeri şi au fost nevoite să capituleze. Prima a fost Bulgaria la data de 29 septembrie, a două Turcia la 30 octombrie, a treia Austro-Ungaria la 3 noiembrie, iar în cele din urmă Germania care a încheiat un armistiţiu la data de 11 noiembrie 1918.

            4) Situaţia economică:
            Ţările participante la război aveau pregătite din timp un plan pentru un eventual conflict, în aşa fel încât toţi bărbaţii au fost înrolaţi în armată, iar femeile le-au luat locul în fabrici care produceau armament pentru război. Conflictul a fost purtat cu armate imense, aproximativ 70 de milioane de oameni reprezentând armatele celor aproximativ 30 de ţări angrenate în conflict. Bunurile de consum lipseau şi modul de viaţă al populaţiei civile a scăzut până a atins praguri de mizerie.(3)
           
            5) Citate:
            (1) - "Toţi eram extrem de entuziaşti. Drapelele fluturau peste tot. Oamenii le aruncau flori  soldaţilor sau le puneau în ţevile armelor. Soldaţii primeau ţigari si ciocolată. Mamele si  soţiile alergau pe lângă ei. Toţi  cântau Ne revedem în patrie! " (Relatare a unui martor  ocular din Germania).
            "Pentru toţi tinerii din întreaga lume, războiul înseamna aventură, datoria către  ţara, patriotism şi decoraţii, toate la un loc. Era grozav, pentru că puteai să pleci de lângă  familie. Îţi luai viaţa in propriile mâini la 18, 19 sau 20 de ani, ceea ce e grozav."  (Relatare a unui militar din armata britanică).
            "Eram convinşi  că armata franceză va face minuni, că va ajunge la Berlin în 48 de  ore, nu mai mult. Nu ne-am inchipuit că razboiul se va prelungi atat de mult şi  va fi atât de  violent." (Relatare a unui martor din Franţa).

            (2) - Ultimatumul german adresat Belgiei, 2 august 1914. "Guvernul german a primit ştiri conform cărora forţele franceze ar avea intenţia să marşăluiască pe Meuse spre Givet şi Namur. Aceste ştiri nu lasă nici o îndoială asupra intenţiei Franţei de a ataca Germania pe teritoriul belgian. Guvernul imperial german se teme că Belgia, în ciuda bunăvoinţei sale, nu va fi in măsura să respingă fără ajutor, cu suficien certitudine, un ma francez asupra Germaniei... Pentru a risipi orice neînţelegere, guvernul german decla ceea ce urmeaza: 1. Germania n-a avut în vedere nici un act de ostilitate împotriva Belgiei... 2. Germania se angajează... să evacueze teritoriul de îndată ce pacea este încheiată... 4. Dacă Belgia are o atitudine ostilă trupelor germane..., Germania va fi obligată să considere Belgia drept inamic."

            (3) "În Magdeburg, în Hanovra, au fost dezordini grave care s-au întins şi în provincie unde au dăinuit două zile.
            In Germania speranţa unei recolte satisfăcătoare a cedat locul cele mai adanci desperări din cauza gerului, mai ales în provinciile orientale, ploilor torentiale etc. Recolta din 1916 în Germania amenintă să fie tot atât de proastă ca cea din 1915.
            Ziarele suedeze au publicat ca în Varşovia au fost dezordini grave din cauza foametei care bântuie în acest oraş. Mai multe prăvălii au fost jefuite de multimea înfometată şi pe care forţa armată nu o poate risipi. Autorităţile germane au operat numeroase arestări. [...] În Varşovia de-a lungul străzilor se văd copii îngenunchiaţi care cerşesc o bucătică de pâine. În toate străzile mamele se rog de toţi trecătorii spre a căpăta o mica pomană" ( Articole apărute în ziarul " Epoca", 17 iunie 1916)


                                                                                                                                               

                                                                                                                                                                       



SURSE: Manual de istorie de Valentin Băluţoiu, editura didactică si pedagogică, R.A. , Bucuresti 2005
                 Wikipedia.

Pret:  1596 cuvinte la 0.01 centi / 3 cuvinte => 5.32$
READ MORE » Referat Istorie - Primul Razboi Mondial

Sacoul Sport

Acesta este un articol optimizat SEO pentru cuvantul "moda" cu o densitate de 3.6% si cu o densitate de 2.6% pentru "sacoul sport", dar aceasta densitate poate fi in functie de dorintele clientului fiindca pot sa fac si un articol cu o densitate de 40% (nerecomandat deloc) din care sa se inteleaga cat de cat ceva.


Sacoul sport este un articol de imbracaminte elegant - si care inspira un aer masculin rafinat - ce nu trebuie sa lipseasca din garderoba unui barbat care se vrea in pas cu moda. Atunci cand iti cumperi un sacou trebuie sa elimini din start orice posibilitate de ati cumpara unul ieftin si prost fiindca la fel vei arata si tu imbracat cu el. Un sacou scump este o investitie buna indiferent de tendintele in moda.

Comparativ cu sacoul traditional elegant, parte componenta a unui costum care trebuie purtat doar cu pantalonii eleganti, la dunga, sacoul sport este un articolde imbracaminte la moda care da frau liber imaginatiei tale si poate fi asortat cu o intreaga gama de haine din garderoba astfel ca prin simpla achizitionare a unui sacou sport iti poti modifica garderoba cu cel putin trei tinute noi la moda.


In momentul in care te-ai decis sa-ti cumperi un sacou sport este bine sa iei in considerare cateva aspecte ce tin de structura lui si nu neaparat de moda. In primul rand, dupa parerea mea, buzunarul de la piept are un rol foarte important deoarece poti purta o batista care va da un plus de eleganta tinutei.
Nasturii sacoului pot fi in numar de unu, care trebuie incheiat, doi, situatie in care este preferabil ca cel de sus sa fie incheiat si ultimul descheiat, respectiv trei, cand cel de sus si cel de jos pot ramane descheiati.
In ceea ce priveste accesoriile la moda pe care le poti purta in combinatie cu un sacou sport acestea sunt variate. Tricourile polo, camasile sau puloverele cu anchior constituie de asemenea articole de imbracaminte care in combinatie pot asigura o tinuta la moda.

Pret:  281 cuvinte la 0.01 centi / 2 cuvinte => 1.40$
READ MORE » Sacoul Sport

Cum sa porti un parfum

M-am gandit sa scriu un articol despre cum sa-ti cumperi si cum sa porti un parfum. Atunci cand te decizi sa-ti cumperi un parfum, indiferent daca il cumperi fiindca vrei sa adaugi stil tinutei tale la moda sau nu, trebuie sa stii intai diferentele. Majoritatea dintre noi nu stim diferenta dintre apa de colonie, apa de toaleta, apa de parfum si in final parfumul propriu-zis. Ei bine, este o chestiune care nu tin de modain sensul ca nu putem spune apa de parfum e mai la moda ca apa de toaleta de exemplu.

Apa de colonie este cea mai putin concentrata sau cu alte cuvinte parfumul cu cea mai mica concentratie, urmat de apa de toaleta care are o concetratie mai mare, urmat bineinteles de apa de parfum si culminand in final cu parfumul. Exista o diferenta de pret intre acestea toate, dar mai profitabil iesi daca iti cumperi parfumul propriu-zis deoarece pentru a obtine un anumit nivel de miros sunt necesare doua pufuri de parfum, iar pentru a echivala aceste doua pufuri de parfum sunt nevoie de mult mai multe pufuri de apa de colonie, apa de toaleta sau apa de parfum.

Un alt aspect important de care trebuie sa tii cont atunci cand iti cumperi un parfum este ca poate mirosi total diferit pe vecinu' si total diferit pe tine, iar asta depinde de mediu unde iti petreci timpul, de tipul pielii tale; e vorba in fond de chimia personala a fiecaruia in parte si asta n-are nici o legatura cumoda sau cu stilul in care te imbraci. Asa ca atunci cand vrei sa-ti cumperi un parfum la moda, trebuie sa te duci intai sa-l testezi il lasi cateva minute si apoi te decizi.

In continuare trebuie sa stii ca mirosul unui parfum aplicat dureaza aproximativ 4-5 ore si niciodata nu trebuie re-aplicat atunci cand observi ca mirosul a disparut fiindca te asigur ca nu a disparut. Este vorba despre creierul tau, care se obisnuieste dupa 5 minute cu un miros nou si nu-l mai ia in considerare, dar el inca persista. Bineinteles, in cazul in care faci un dus il poti re-aplica, dar niciodata sa nu combini doua sau mai multe tipuri de parfum din cauze evidente.

De asemenea, parfumurile la moda sunt si ele facute pe sezoane. Sunt sigur ca tu nu porti blugi, tricou si adidasi din ianuarie pana in ianuarie anul viitor ci te schimbi in functie de sezon. Acelasi lucru este si cu parfumurile in sensul ca un parfum la moda care miroase bine iarna poate sa nu miroasa asa bine vara spre exemplu, dar este bine si daca ai un parfum pentru primavara-vara si unul pentru toamna-iarna ca sa reduci astfel costurile.

Un ultim aspect de care vreau sa ma leg este spatiul de depozitare. Ca orice produs parfumul are data de valabilitate, dar in general acestea sunt valabile cam 4 ani de la data productiei, insa 4 ani de la data productiei nu inseamna deloc 4 ani de cand l-ai cumparat tu. Evita sa lasi parfumul undeva in soare sau in spatii cu temperaturi ridicate; cel mai bine sta intr-o cutie.

Pret:  516 cuvinte la 0.01 centi / 3 cuvinte => 1.72$
READ MORE » Cum sa porti un parfum